Organizasyon şeması
Özellikle kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin, kurum çalışanlarının ve hedef kitlenin web sayfasında görebileceği, yayınlanan açık ve anlaşılabilir bir organizasyon şeması olmalıdır.
Çünkü sürdürülebilir büyüme stratejisinin ve kurumsallaşmanın temel taşı organizasyon şemasıdır ve kurumda, sağlıklı bir iç işleyiş için hayati önemde bir konu olduğu gibi, kurumun faaliyetlerinin performansı açısından da çok önemlidir.
Kurum dışında ise kurumla / belediye ile iletişim kurmak isteyen vatandaşlar için de, iş akışına göre, kurumun / belediyenin nasıl yapılandığını gösteren, departmanların ve sorumluların birbiriyle ilişkisini ve fonksiyonlarını gösteren tablodur.
Organizasyon şemasının en önemli faydalarından biri de, çalışanlarına kariyer yollarını göstermesidir. Çalışanlar, terfi edecekleri pozisyonları şemada görebilmelidir. Şema oluşturulurken bu nokta göz ardı edilmemelidir. Ayrıca; çalışanlar organizasyon şeması vasıtasıyla, kime karşı sorumlu olduklarını ve hangi konuda kimlerle işbirliği yapabileceklerini görebilmelidirler.
Organizasyon şeması bir kere belirlendikten sonra o şemadaki pozisyonlara göre istihdam gerçekleşmelidir.
Dolayısıyla varsa ileride açılacak departman ve bölümler ile ileride istihdam edilecek pozisyonlara da şemada yer verilmelidir.
Organizasyon şemaları; kişilere göre değil, hedeflere, stratejilere, iş süreçlerine, kurum vizyonuna ve misyonuna uygun olarak hazırlanmalıdır.