Vizyon ve misyon
Profesyonel düşünen kurumlar için misyon ve vizyon bildirgesi olmazsa olmazlardandır.
Bir kurumun / belediyenin misyon ve vizyonu kurumun amaçlarını ve konumlarını kısa paragraflardan oluşan bir şekilde sunmalı özellikle tüm çalışanlar tarafından bilinmelidir.
Bu nedenle de bir kurumun / belediyenin gerek misyonu gerekse vizyonu açık, anlaşılır, akılda kalıcı ve kısa tümce ya da paragraflardan oluşmalıdır.
Misyon, çalışanları motive etme, örgüte bir kimlik kazandırma, vatandaşlar-paydaşlar-müşteriler ile iletişim kurma bakımından da önem arz etmektedir.
Özellikle belediyelerde misyon, şehirde yaşayan vatandaşların bizzat yaşadıkları, deneyimledikleri, gözlemledikleri gerçeklere ve durumlara uygun anlam taşımalı ve açık bir şekilde ve özlü bir ifade ile belirtilmelidir. Misyon belediyenin var oluş sebebini açıklayan bildirgedir.
Vizyon belediye tepe ve üst yönetimi için bir referans ve dönüm noktasıdır. Kurumda bulunan her yönetici, müdür ve çalışanın belediyedeki uzun dönemdeki hedeflerini başarması için ortak bir vizyonunun olması çok önemlidir. Belediyenin açık ve anlaşılır bir vizyona sahip olması onun gelecek referanslı bir kurum olduğunu gösterir ve varılmak istenen durumun belli olması kurumun bugünkü tercihlerinde de tutarlı olmasını sağlar.
Vizyon, arzu edilen durum, geleceğin yaşayan bir resmi olarak nitelendirilebilir. Vizyon, değişimi ve yeniden örgütlenmeyi içermelidir. Vizyon, insanları bir arada tutup geleceğe yönlendirerek motive eden bir yol haritası görevi görür. Çünkü vizyon, belediyede çalışanlarının kurum içinde onlardan ne beklendiğini hissetmelerini sağlayacak büyük bir fotoğraf gibidir.
Vizyon bir kurumun / belediyenin geleceğini resmeden bildirgedir. Kurumun / belediyenin ortalama 10 yıl sonra hangi konumda olacağını, hangi konumda olmak istediğini veya geleceğe dair olası gerçekçi hedefini açıklar.
Özellikle kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerde, misyon ve vizyonun katılımcı bir yaklaşımla belirlenmesi çok önemlidir.